За нас

Вече 148 години съществува севлиевското читалище – като институция и като име.Така подхождаме и ние към него – идваме да продължим неговото име, работим за него, защото искаме да го има. Идеята на читалище „Развитие“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания. Така използвайки старите традиции и съобразявайки се с новите обстоятелства да бъде надградено старото и да се съгради по-доброто ново. Kак го правим ние можете да научите в следващите редове…

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ-1870“ – СЕВЛИЕВО

ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

През изминалата 2011 година дейностите, които оформяха облика на Народно читалище „Развитие – 1870“ могат да се групират в няколко основни направления – работа с талантливи деца, развитие на художествената самодейност и клубните форми на работа, осъществяване на кинопрожекции и дейности свързани с обновяване на материалната база.

Едно от основните направления в читалищната дейност винаги е била работата с деца.

Въпреки намаляването на броя на децата в града като цяло, въпреки конкуренцията от разнообразни форми на извънкласни занимания и традиционните затруднения в началото на всяка учебна година и през 2011 година Детската школа по изкуствата запази своето място на една от най-големите и най-утвърдени школи в страната.Водено от мисълта да се направи обучението в школата по-достъпно и да не се натоварват прекалено много родителите на обучаващите се деца в условията на икономическата криза, в началото на тази учебна година Настоятелството не повиши учебните такси, правят се и 50% отстъпки от размера на таксите за безработен родител и за второ обучаващо се дете от едно семейство . В музикалния отдел сега се обучават 62 деца в школи по пиано, класическа китара, тамбура, акордеон, синтезатор и солфеж, а в школата по изобразително изкуство – 37. Цифрите показват устойчив интерес към пианото и изобразителното изкуство, отлив от изучаването на акордеон и нарастване на желаещите да изучават китара.

Учениците от музикалните ни школи традиционно имат доста сценични изяви – открити класови продукции, образователни концерти, участия в тържества по различни поводи -общо 34 за изминалата година.Най-добрите ни млади музиканти участваха в концерта по повод празника на читалището, в традиционния годишен концерт на школата, във вечерта на поезията и музиката, в читалищния коледен концерт. Традиционни са връзките ни с Детска школа по изкуствата – Трявна, с чиито възпитаници проведохме съвместен концерт в техния град. Признание за труда на преподавателите е участието в ХХІ Национален конкурс на школите и паралелките по изкуствата от Северозападна България, където всички участвали деца донесоха награди, а школата като цяло получи диплом за отлично представяне. Значими награди за града ни спечели Илиян Гълъбов, възпитаник на преподавателя Цветан Радков – от Международния конкурс „Млади виртуози“ – София – трета награда и от Националния конкурс „Музикални награди 2011“ – Казанлък – специалната награда – майсторска китара.Школата по пиано на Иглика Грънчарова взе участие в Седмия национален фестивал на музикалните школи в Пловдив, където Мирослав Христов и Йоан Димчовски спечелиха първи награди, а Сара Братованова – трета. Мирослав Христов получи и втора награда от Националния конкурс „Музикални награди 2011“- Казанлък и І награда от ХХІ Национален конкурс на школите и паралелките по изкуствата в Русе. От конкурса в Русе Сара Братованова получи втора награда, Глория Христова от школата по акордеон на Ценка Ганчева взе първа награда, а ученичките на Любомира Петрова – Стефани Тотева и Стела Иванова взеха съответно втора и поощрителна награди.

Много добра оценка може да се даде и на школата по изобразително изкуство . Възпитаниците на Ива Русинова участваха в18 национални и международни конкурси и спечелиха 45 отличия и награди.Най-големите от тях са за Диана Георгиева, Павла Минкова, Александра Пенкова,Симона Василева, Божидар Колев, Мирослава Илчева, Румен Гатев, Петя Христова, Ивана Йонкова, Йоана Монева, Айджял Шериф, Михаела Иванова, Мариела Христова , Борис Маринов, Ива Филева, Пламена Христова, Богомила Иванова.Децата участваха в национални пленери в Боженци, Тръстеник, в детската Аполония в Созопол, техни творби бяха представени не само в национални изложби, но и в Македония, Чехия, Полша, Индия, Белорус. Експонирани бяха и 4 самостоятелни изложби в Синята галерия на читалището.

Има какво още да се направи за популяризиране на Детската школа по изкуствата. Преподавателите имат интересни идеи и с повече упоритост и с помощ от страна на ръководството школата ще продължи да бъде едно от водещите звена в читалището ни.

От началото на 2010г. към читалището работи и балетно студио „ПРИМАВЕРА“, с ръководител Светла Дянкова,което даде още една възможност за децата в Севлиево да осмислят свободното си време и ако пожелаят да имат къде да танцуват.На този етап обучението е все още на едно твърде начално ниво, но ние бихме желали в началото на следващата учебна година да поставим и постигнем по-високи цели

Успех бележи и една друга форма на обучение на деца в читалището – школата по народни танци към ансамбъл „Развитие“ .Художествените ръководители – Весела и Йордан Йорданови работят успешно с децата и броят им непрекъснато се увеличава – през тази година имаме 150 малки танцьори, учещи в 5 възрастови групи и детски танцов състав. В края на учебната година със самостоятелен концерт децата представиха наученото, а аплодисментите на препълнилите читалищния салон севлиевци доказаха високото ниво на работа на ръководителите им .Детският състав има вече свой репертоар и през годината имаше доста изяви пред публика, сред които трябва да отбележим концертите за Цветница, за Празника на читалището, за честването на Априлското въстание, за Празника на тиквата и др. Заедно със състава се изявяваше и другата детска формация към ансамбъл „Развитие“ – групата за народно пеене с ръководител Радка Цвяткова. Ние се надяваме, че заслужените аплодисменти на севлиевската публика дават на децата ни самочувствие на истински членове на голямото читалищно семейство.

За деца работи куклено-театралният състав на читалището – колектив, чиито спектакли са желани и очаквани от севлиевските деца .Под ръководството на режисьора Никола Узунов бе направена постановката „Игра на кукли“по Борис Априлов, чието премиерно представление бе откупено от НУ“Св.Св. Кирил и Методий“ и представено на патронния празник на училището. С нея куклено-театралният състав зарадва децата от всички детски градини в града за празника на детето – 1 юни. Тя беше представена и в рамките на Първия национален фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър“. След по-малко от месец предстои премиера и на новата постановка на състава – „Снежанка и седемте джуджета“, в която на сцената заедно с познатите ни самодейци ще излязат и новите ни малки актьори – деца от детски градини и от началния курс.

Не много успешна бе творческата година за театралния състав на читалището Художественият ръководител – режисьорът Никола Узунов заедно със самодейците от колектива и част от учениците от бившето младежко театрално студио подготвиха един чудесен спектакъл „Обичай ближната си“ от Алдо де Бенедети.Премиерата и представлението след нея преминаха при много голям успех, с пълен салон и много аплодисменти.Изиграни бяха и три представления в села от общината. За съжаление трима от нашите младежи, в началото на май отказаха да участват в предстоящите спектакли и така провалиха труда на останалите самодейци, тъй като нямаха дубльори за ролите си. Поради тази причина спектакълът бе изигран само 5 пъти, вече не се играе и съставът не можа да вземе участие в националните театрални фестивали.Въпреки сътресението, обновеният театрален състав в момента репетира с перспективата в началото на март да представи новия спектакъл „Балканска орисия“.

В един не много популярен музикален жанр – класическото хорово многогласно пеене -работи друг читалищен състав – хор „Дора Пенева“с ръководител Русалия Медарева и корепетитор Тодорка Хубанова.Твърде малко останаха съставите от такъв род в страната, но в Севлиево те имат своя очакваща ги публика и е добре в града ни да има и такава форма на желаещи да се изявяват самодейци. Това се доказа и от самостоятелният концерт , проведен в края на творческия сезон пред пълен с посетители салон. През юни съставът взе участие в поредното издание на Националния песенен празник „С песните на България“ проведен на Витоша и получи заслужено признание от публиката,а журито го удостои с грамота и статуетка.Обновеният състав на хора се представи отлично на последния читалищен коледен концерт и ние очакваме с интерес следващите им изяви.

Очаквани и много добре посещавани от нашите съграждани са и изявите на нашата вокална група за градски песни „Хармония“с ръководител Русалия Медарева и аранжьор Красимир Узунов . През 2011 година тя взе участие в общинския фестивал „Бели ружи“, в концертите по случай празника на читалището и за Цветница а най-голямата и изява бе заключителния концерт в края на творческия сезон. Поради обективни причини групата не можа да се отзове на поканите за участие в националните конкурси през миналата година и концертната и дейност бе ограничена, но от два месеца съставът вече е попълнен и на коледния концерт на читалището самодейките се представиха добре. Очевидно им предстои доста работа, за да се възстанови успешно репертоара и да се постигне високото ниво, с което сме свикнали и което очакваме от тях.

Успешна бе 2012 година за фолклорна формация „Веселина“с художествен ръководител Веско Самуилов, която има 10 концертни изяви. През този период тя с участва в Националния фолклорен фестивал „На мегдана в Арбанаси“,организиран от Община Велико Търново,където въпреки голямата конкуренция безапелационно спечели първата награда , а от националния конкурс в Царевец се завърнаха с дипломи и специалната награда на кмета на Свищов – златен плакет. Групата има чудесно звучене, и много добра визия и ние сме убедени, че тя ще печели още много конкурси и фестивали.

През 2011 година читалището ни приюти под своя покрив и една формация от млади хора, любители на рок музиката – групата „No limit.Младежите изпълняват кавъри на български и чужди автори и вече имат свой репертоар. Те имаха 3 концертни участия, като най-престижна бе изявата им преди Втория национален събор на нестандартните самоделни машни, организиран от клуб „Без стандарт“. Очакваме и техния първи самостоятелен концерт на нашата читалищна сцена.

За повечето севлиевци емблемата на нашия град, на нашето читалище е фолклорния ансамбъл „Развитие“ с художествени ръководители Весела и Йордан Йорданови. Те отново бяха най-предпочитаните за всички празници – национални, традиционни местни, фирмени, училищни и т.н.Най-много са и техните концерти и изяви – 12 самостоятелни концерта и 10 участия. При голям интерес преминаха концертът в Габрово по случай 1 март – деня на самодееца, концертът „Пъстра България“, концертът в АЕК „Етъра“, концертът по случай Националния празник на България – Деня на Съединението и др. Ансамбълът представи Севлиево и България и в побратимения град Гевегелия, Република Македония, където бяха изнесени 3 концерта.След излизането на 11 самодейци, които вече са студенти, пред ансамбъла бе поставена доста трудна задача – да се създаде необходимата организация и с цената на много труд и усилия част от малките танцьори от детския състав да заемат местата сред големите. Благодарни сме на всички самодейци и на техните ръководители, че нямаше отказани от ансамбъла концерти и участия и севлиевската публика при всяка изява виждаше ансамбъла такъв, какъвто е свикнала да го вижда – на истински професионално ниво.

Неотлъчно с танцьорите през 2011 година бяха и оркестър „Северняци“ с ръководител Николай Тотев, а сега Ангел Иванов и изпълнителките от вокално трио „Росица“ с ръководител Радка Цвяткова , които подготвиха нови песни и нови оркестрови изпълнения и продължават да обновяват репертоара си.

Под егидата на ансамбъл „Развитие“ се осъществява и разраства курсът за овладяване на български хора .Граждани на Севлиево от различни възрасти и с различни професии около 250 на брой под ръководството на Весела и Йордан Йорданови,един път седмично играят нашите народни хора. През месец май част от курсистите участваха в „Болярското надиграване“, проведено във Велико Търново, където от 54 участващи клуба спечелиха четвърто място за хореографска разработка.

Доайен на клубните форми на читалище „Развитие“ е литературният кабинет „Пеньо Пенев“ – обединител на творческите търсения на севлиевските автори. Кулминация на дейността му не само за 2011 , но и през изминалите години бе вечерта, посветена на 60 годишнината от основаването на кабинета , на която присъстваха представители на дружествата на писателите от Димитровград, Габрово и Троян. Проведени са литературни четения в Севлиево , Димитровград, Стоките ,Крушево и др. , наши автори се срещнаха с деца от ОДЗ“Пролет“, с. Крамолин, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.Традиционно свое място в общинския вестник „Росица“ има литературната страница „Бразди“, редактирана от художествения ръководител на кабинета Димитър Васин, от която излязоха 12 издания.Награди в национални конкурси спечелиха Димитър Васин, Мехмед Мереджан, Христина Борисова, Даниела ЙордановаВаня Георгиева, излязоха и 6 нови книги на нашите автори. След Петър Лалев ни напусна още един от основателите на литературния кабинет – Мехмед Мереджан. За нас останаха литературните вечери, посветени на тях и техните творби .

Популярност печели и друга читалищна клубна форма – фотоклуб „Севлиево“. В големия салон по тяхна инициатива бе представена мултимедийната прожекция „България от птичи поглед“, дело на художника-фотограф Александър Цветков.Международният ден на жените 8 март бе отбелязан с една интересна нетрадиционна изложба „Внимание! Жена пред обектива!“, по повод Празника на читалището бе експонирана изложба „Природни импресии“, а през ноември – „Ноемврийски сюжети“. И през 2011 година председателят на клуба – Минчо Стефанов успя да организира заснимането на всички крупни читалищни изяви за което ние сме благодарни на него и фотолюбителите .През май по инициатива на Никола Дюлгяров и Христо Христов – членове на клуба със съдействието на изявения фотограф Венета Захариева бе направена демонстрация на мокър колодиев процес и поради проявения интерес през април тази година общината , читалището и фотоклуба ще бъдат домакини на Националния Пинхолдей.

Кинозалата, изградена и оборудвана преди шест години от бизнессдружението „Севлиево 21век“ и дарена на читалището, продължава успешно да работи и в нашия град ежедневно има най-малко по три прожекции, за разлика от други градове, много по-големи от нашия, където изобщо няма действащи киносалони. Организаторът на киното Маргарита Бориславова се стреми да представя пред севлиевци не само новоизлезлите филми, но най-вече-цялата нова българска кинопродукция .През 2011 година са проведени 1007 кинопрожекции от които 174 са на български филми. При изключително голям интерес премина и срещата с част от творческия екип на филма „Тилт“, както и срещата с големия български режисьор Рангел Вълчанов. За 2011година киното са посетили 11 710 зрители, а читалищните членове са се възползвали от правото си на безплатни посещения в киното 455 пъти. Организирани са безплатни прожекции за Дневния център за деца и младежи с увреждания, Дневния център за хора с увреждания, Дома за деца лишени от родителски грижи.

Продължава да излиза редовно нашият читалищен вестник „Развитие-1870“,който започнахме да издаваме през юбилейната 2010 година. Вестникът се списва от нас – читалищните членове, всеки може да даде свой материал за него и той да става все по-разнообразен.През 2011 година отворихме неговите страници и за материали за читалищата от селата,а идеята ни бе приета много добре от тях.Нашият вестник определено има запомняща се визия, богат снимков материал и сме убедени че с материалите, които излизат в него съхраняваме за тези, които идват след нас днешния читалищен ден.

През 2011 година осъществихме още една своя мечта – проведохме първото издание на Националния театрален фестивал Вълшебникът театър“.Този фестивал е еднствен по своя характер за страната ни и ние с основание се гордеем с това, което успяхме да направим. През трите фестивални дни около 2000 севлиевски деца се наслаждаваха на десетте театрални спектакъла, различни по вид и жанр, изиграни от най-добрите любителски колективи в страната. Всеки посетител отнесе със себе си част от нашата мечта за театър и едно фестивално знаменце с очакването и през 2012 да има възможност да присъства отново на този културен празник. Гостуващите колеги – деца и възрастни останаха очаровани от обстановката, организацията , пълната с публика зала и компетентните оценки на професионалното жури след всеки спектакъл.

С основание се гордеем с получената през 2011г. най-престижна награда на Министерство на културата – грамота и отличие „Златен век“, които министърът на културата г-н Вежди Рашидов връчи на председателя на читалището – г-н Данаил Лалев. Това е заслужено признание за ролята на нашето читалище за съхраняване и развитие на духовността в страната ни.

Освен пряката читалищна дейност през изтеклата година трябва да изтъкнем и значителното подобряване на материалната база. Вече имаме основно ремонтирани и изцяло подновени помещения – класа по изобразително изкуство, класа по китара, офисите на касиера, киноорганизатора, организатора и читалищния секретар. Помещенията са боядисани, поставени са окачени тавани, подменени са подовите покрития, осветителните тела, поставени са ПВЦ дограми, щори, изцяло нови мебели, съобразно съвременните изисквания за работа и нуждите на обучаващите се деца. Хората, които прекрачват читалищната сграда се възхищават от удобствата и уюта на читалищните помещения. Закупен бе съвременен мултимедиен апарат с оборудване към него, нова компютърна конфигурация , нови инструменти за класа по китара, осигурени са средства за 2 микрофона за читалищния оркестър. Община Севлиево извърши основен ремонт на баните и прилежащите им съблекални в ползваните от ансамбъл „Развитие“ помещения в дома на културата.- подмяна на тавани, теракот, фаянс. Закупени са и климатични тела за репетиционните зали на ансамбъла, които за съжаление стоят неизползваеми. Поръчани са и нови костюми за нуждите на ансамбъл „Развитие“.

Всичко хубаво, което читалището направи през отчетната 2011 година за севлиевските граждани, е благодарение на труда, инициативността и усилията на ръководството на читалището, на щатните служители, художествените ръководители и преподавателите, на децата и самодейците, на предишното и настоящото общинско ръководство и на отзивчивостта на фирмите, които са ни помагали . На всички тях ние благодарим и сме уверени, че читалището ще продължава да бъде не само най-старият, но и най-дейният културен институт в Севлиево.

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ-1870“ 

През 2018 се навършиха 148 години от основаването на севлиевското читалище, чиито наследници сме ние. В края на предходната година Настоятелството прие план за юбилея. Изработени бяха ново лого, знаме и символи – грамоти, значки за активно участие в художествено-творческата дейност, отличителен знак – 140 години читалище в Севлиево и плакет за особен принос.
Началото на тържествата бе положено с освещаването на читалищното знаме. В рамките на нашия юбилей всяка от формациите имаше своя седмица, през която всеки се постара да покаже най- доброто. Кулминацията на празничните дни бе на 11 май – официалния празник на читалището ни. На специална среща бяха наградени дарителите и най-заслужилите читалищни дейци, а след това от читалището тръгна пъстър дефилир от нашите състави, който завърши с голям концерт на площада.Празникът ни бе израз на уважение и признание към всички, които с любов и всеотдайност са градили и пазили читалището като знак за съхранение и развитие на изконните ценности на България.
Едно от основните направления в нашата дейност е Детската школа по изкуствата. Учениците от музикалния отдел традиционно имат доста сценични изяви – открити класови продукции, участия в тържества по различни поводи. Най-добрите ни млади музиканти участваха в концерта по случай 60 години от основаването на Детска музикална школа в Севлиево. Традиционни са връзките ни с Детска школа по изкуствата – Трявна, с чиито възпитаници се проведоха два съвместни концерта. Признание заслужават преподавателите Иглика Грънчарова и Цветан Радков, провели самостоятелни концерти със своите ученици и донесли значими награди за града ни.
Сара Братованова и Мирослав Христов от класа на г-жа Грънчарова се завърнаха с дипломи от Детския музикален фестивал в Сливен и с ІІІ и І място от Шестия национален фестивал на школите по изкуствата в Пловдив. Безспорен успех, постигна преподавателят г-н Радков,който участва в ХІV Международен конкурс за класическа китара с двама свои ученици, а спечели четири престижни награди -Анастасия Карапанчева и Илиян Гълъбов завоюваха двете първи места в съответните възрастови групи, първо място за дует и една специална награда за Анастия от представителката на Гърция в международното жури.
Несъмнено много добра оценка може да се даде и на отдела по изобразително изкуство при школата. Възпитаниците на Ива Русинова са около 30, а спечелените от тях международни и национални награди през изминалата учебна година са 18. Най-големите от тях са за Диана Георгиева, Павла Минкова, Александра Пенкова, Богомила Иванова, Божидар Колев, Иван Яниславов, Ивана Йонкова, Йоана Монева, Михаела Иванова, Мариела Христова и Симона Василева. Децата участваха в национални пленери, техни творби бяха представени не само в нционални изложби, но и в Македония, Чехия, Япония, Белорус. Експонирани бяха и 3 самостоятелни изложби- ретроспективна изложба „Графика“, изложба „Читалището в моите очи“ в рамките на юбилейната седмица на школата и изложба приложно изкуство „Когато петелът запее“.Най-новите детски творби обединени от мотото „Мой пъстър свят“ в момента са експонирани в Синята ни галерия.
От началото на 2010г. към читалището работи и балетно студио „ПРИМАВЕРА“, с ръководител Светла Дянкова,което създава още една възможност за децата в Севлиево да осмислят свободното си време и ако пожелаят да имат къде да танцуват класически и модерен балет,така както връстниците им от най-големите градове в странтата.

Тук е мястото да отбележим и дейността на една друга форма на обучение на деца в читалището – школата по народни танци. Не може да не ни радва фактът, че нашите художествени ръководители – Весела и Йордан Йорданови спечелиха доверието на севлиевските деца и техните родители и през тази учебна година при тях се обучават повече от 140 малки танцьори, разпределени в 3 възрастови групи и детски танцов състав. Школата по народни танци е най-голямото читалищно звено и безспорно е трудно да се работи с толкова много деца, но този положен труд се отплаща щедро в утрешния ден, когато от малките ни възпитаници израстнат млади хора, обичащи българските народни танци. В края на учебната година на открити продукции те представят наученото пред севлиевци публика, а детският състав има вече свой репертоар и през годината имаше доста изяви пред публика.
От 2010 в читалището ни има и още една детска формация – група за народно пеене с ръководител Радка Цвяткова. Макар че участниците в нея нямат голям сценичен опит, и те вече имаха изяви и ние се надяваме, че заслужените аплодисменти им дадоха самочувствие на истински членове на голямото читалищно семейство.
За деца работи куклено-театралният състав на читалището – един определено много добър читалищен колектив, със свое отвоювано място в културния афиш на Севлиево.Под ръководството на режисьора Никола Узунов бе направена постановката „Спортна надпревара в горската дъбрава“, с която бяха изнесени 8 представления. С нея куклено-театралният състав гостува и в Цариброд, Република Сърбия. Юбилейната седмица на състава включваше изложбата „Кукли от читалищната сцена“ и спектакълът „Приключения опасни със герои сладкогласни“, който по-късно бе показан и пред детските градини в града ни.Общото в двете постановки е това, че децата ги приемат с огромно удоволствие и продължителни аплодисменти по време и след спектаклите. В тях осван възрастните ни актьори играят и младежите Тунай Сабриев и Михаил Десев и три талантливи деца – Габриела Белоева, Ива Стоянова и Тони Пеев. В третото издание на Фестивала за българска и балканска драматургия в гр. Лом, съставът спечели и най-желаната за всички актьори награда – Специалната награда на публиката за най-добър спектакъл.
След първата си постановка – „Любовните приказки на баба“, възобновеното младежко театрално студио, създадено с цел да подготвя участници за самодейните ни състави и да дава възможност за театрална изява на учениците от горния курс, продължи своето успешно развитие. През 2010 то работи като част от проекта „Свободно време – свободен избор“. Под ръководството на Борис Лазаров младежите подготвиха постановката „Полковникът-птица“с която от Петия национален ученичаски театрален фестивал, проведен в Русе, нашите самодейци Цветелина Цонева и Николай Колев получиха награди за най-добра женска поддържаща и за най-добра мъжка поддържаща роля.
Пишейки за театър, не можем да не се радваме и на първата режисьорска изява на нашия бивш самодеец, дипломирал се в НАТфИЗ – Алфидин Ахмедов – постановката „Арт“ , която той подари на читалището. И тази постановка донесе престижни награди за нас – втора награда за спектакъл и втора награда за мъжка роля на Борис Лазаров от Фестивала на камерните театри „Нова Загора 2010“
Много успешна бе творческата година за театралния състав на читалището . С постановката „Лъжецът“ на режисьора Никола Узунов -най-награждаваният спектакъл в историята на театралния ни колектив съставът изнесе още 9 представления, представи я с голям успех в Цариброд, Сърбия, а последното представление бе в София, на сцената на „Малък градски театър зад канала“. То всъщност бе финалът на юбилейната седмицата на нашия театър, която включваше изложба“ Севлиевският театър – минало, настояще, бъдеще“, премиера на младежкото ни театрално студио – “Полковникът-птица“ , премиера на новата постановка „Грешката да си жив“, спектакъл на театралния състав от Козлодуй „Оркестър Титаник“ и един моноспектакъл на Георги Мамалев, който беше подарък от читалището за севлиевци по повод 140 години от първото театрално представление в града ни. Новата постановка „Грешката да си жив“ на Никола Узунов също донесе награди от двата фестивала, на които бе селектирана за участие – от ХІІІ Национален фестивал на любителските театрални състави с международно участие – Каварна 2010 – ІІІ награда за спектакъл и от Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира в Тополовград -ІІ награда за спектакъл.
Достойно място сред колективите на читалище „Развитие“ има и литературният кабинет „Пеньо Пенев“ – обединител на творческите търсения на севлиевските автори. Върхово постижение за литераторите ни бе новото издание на алманахът „Бразди“, включил произведения на 15 наши автори. С представянето на алманаха пред севлиевската публика започна и седмицата на литературния кабинет в рамките на юбилейните читалищни чествания, а за децата се проведе и литературна работилница под надслов „Написахме за вас“. Традиционно вече свое място във общинския вестник „Росица“ има литературната страница „Бразди“, редактирана както и алманаха носещ същото име от художествения ръководител на кабинета Димитър Васин, от която излязоха 12 издания. Награди в национални конкурси спечелиха Христина Борисова, Даниела Йорданова, Ваня Георгиева, излязоха и бяха представени пред публика и 5 нови книги на нашите автори.
В един малко недооценяван музикален жанр работи друг читалищен състав – хор „Дора Пенева“с ръководител Русалия Медарева и корепетитор Тодорка Хубанова. Може би мнозина гледат с недоверие на класическите хорови изпълнения, но фактът, че в Севлиево те имат своя публика, показва, че и този състав е търсен и желан. Доказа го и концертът „С песен приятели“, проведен в рамките на юблейната седмица на хора пред пълен с посетители салон. През юли съставът взе участие в поредното издание на Националния песенен празник „С песните на България“ на язовир „Копринка“ – Казанлък и получи заслужено признание от публиката, а при участието си в VІ Национален фестивал „Листопад на спомените“ – Варна получи висока оценка от журито на фестивала и бе награден с приза „Сребърен лист“.
Много хубави неща могат да се кажат и за нашата вокалната група за градски песни „Хармония“с ръководител Русалия Медарева. Търсена и очаквана от публиката, през своята юбилейна седмица групата направи чудесен концерт с гост-солисти Бони Милчева и Тодор Върбанов и с деца от ОДЗ“Пролет“. Традиционно нашите певици се завръщат с престижни награди и лауреатски звания от всички свои фестивални участия. През тази година те спечелиха 4 дипломи, наградата „Златен Орфей“, златен медал и звание „Европейски шампион“ от „Евро-фолк 2010“- Несебър , голямата награда зя група, първа награда за трио и втора награда за Снежана Димитрова от Шестия национален фестивал „Пей сърце“ в Кюстендил и първа награда за група от VІ Национален фестивал „Листопад на спомените“- Варна.
Под ръководството на младия Николай Тотев оркестър „Северняци“ е най-честият и желан гост на празниците на селата от нашата община заедно с вокално трио „Росица“с ръководител Радка Цвяткова. Освен участията си в концерти съвместно с танцовия анасамбъл – повече от 30 на брой, оркестърът и триото имат изнесени и 5 самостоятелни концерта. Безспорен връх в тяхната творческа година бе концерът „Музикална плетеница“ по случай 25 годишнината от основаването на оркестъра и 15 години от основаването на вокалното трио. В рамките на юбилейната седмица на оркестъра по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио се излъчи директно предаване за читалището и нашите оркестранти и певици.
За няколко поколения севлиевлиевци името на нашето читалище се свързва с фолклорния ансамбъл „Развитие“, с неговата дейност и безспорните му успехи. С всеотдайност работят нашите млади художествени ръководители – Весела и Йордан Йорданови. Нашите самодейци са най-предпочиталите от севлиевци за всички празници – национални, традиционни местни, фирмени, училищни и т.н. Най-много са и техните концерти и изяви . В юбилейната седмица на ансамбъла бе подготвен и изнесен пред учениците от средния курс концерт „Фолклорните багри на България“, който включваше мултимедийни прожекции за характерните особености на различните етнографски области и изпълнения на живо на танцьори, певици и оркестранти. Поради големия интерес той бе повторен и пред гражданите на Севлиево и имаше две представяния пред българите в Сърбия.
Вече пет години помещенията на танцовия ансамбъл са място, в което се осъществява една хубава инициатива – курс за български хора. Граждани на Севлиево от различни възрасти и с различни професии се събират да играят нашите народни хора. Обучават ги Весела и Йордан Йорданови, с тях играят и самодейци от ансамбъла. Желаещите са много, повече от 150 , което говори за силната връка на българите с фолклора и неговите традиции. През летния период заедно с танцьорите от основния състав, курсистите направиха туристически поход до хижа „Дерменка“ в Троянския балкан. За спомен от тяхното пребиваване ще останат двата посадени бора и ако, надяваме се, това стане традиция, в Стара планина ще има и наша, читалищна гора.
Измина една година от основаването на един читалищен състав с различен от другите профил – фотоклуб „Севлиево“ .След изложбата „Символите в настоящето – ценности от миналото“, в своята нова Бяла галерия през юбилейната си седмица фотографите експонираха изложба „Женски свят“, в която представиха духовната и физическа красота на севлиевските жени. Нетрадиционна беше и следващата им изложба – черно-бяла фотография от Никола Дюлгяров, и Христо Христов, а последното общо представяне бе с изложба, по повод една година от основаването на клуба – цветна и черно-бяла портретна фотография, природни и архитектурни забележителности, градски пейзажи и арт композиции. Председателят на клуба – Минчо Стефанов успя да организира и заснимането на юбилейните читалищни изяви и ги събра в диск, за което ние сме благодарни на него и фотолюбителите .
Успешна бе юбилейната година и за фолклорна формация „Веселина“с художествен ръководител Веско Самуилов, която от 10 месеца се изявява от името на нашето читалище. През този период тя с успех участва в Националния фолклорен събор „Искри от миналото“-Априлци, в Общинския събор на народното творчество „От Тимок до Вита“ – Черни Вит,изнесе концерти в Архитектурно-етнографския комплекс Етър, в села от общината и Габровска област. Групата вече има и своите изяви заедно с другите колективи на читалището ни и ние се надяваме, че те ще стават все-повече и за в бъдеще , защото тя е различна от тях в хубавия смисъл на думата и дава ново звучене и визия на общочиталищните ни изяви.
Севлиево се гордее и с факта, че има кино, за разлика от други градове, много по-големи от нашия. В модерната ни кинозалата, изградена и оборудвана от бизнессдружението „Севлиево 21 век“ за 2010 година са преминали повече от 12 000 посетители. Организаторът на киното Маргарита Бориславова се стреми да представя пред севлиевци не само всички новоизлязли филми, но и най-новата българска кинопродукция , правят срещи с творчески екипи на български филми..През юбилейната седмица на киното се проведе среща с дарители, зрители и почитатели „Пет години пътешествия в света на киното“ и филмов маратон за деца и възрастни. Много добре бяха приети от севлиевци и дните на бразилското кино, открити лично от Н.П. Посланника на Федеративна Република Бразилия – г-н Паоло Воловски.
Вече е осъществена е и друга отдавнащна наша мечта – читалището ни има свой вестник – „Развитие – 1870“ – красив, многоцветен и надяваме се интересен. Първият ни брой бе посветен на юбилея, а във втория и третия се опитахме да представим хората, които създават нещо в читалището и най-вече нашата надежда за бъдещето – децата и младите хора. Вярваме, че тази възобновена читалищна традиция ще съхрани за тези, които идват след нас днешния читалищен ден.
През 2010 година, която бе юбилейна за нас читалището бе наградено с грамота от Министерство на културата за изключителен принос за развиване и обогатяване на духовния облик на община Севлиево, получихме и почетен плакет „430 години град Севлиево“ за ролята на читалището в историята и съвременното развитие на града ни.От Съвета на Европейската научна и културна общност читалището ни получи Официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата и бе удостоено със значката „Златна книга“ за принос към развитието на българската култура.
Освен пряката читалищна дейност през юбилейната година си заслужава да отбележим и значителното подобряване на материалната база. За една година читалищната сграда придоби нов облик. Реставриран бе стенописът на Николай Панайотов, във фоайетата на двата етажа вече има витрини и кътове за основателите на читалището, читалищното знаме, наградите на нашите състави , изданията на литературния кабинет и рекламите на киното. Завършен е основният ремонт на санитарните възли, извършен е основен ремонт на гримьорната и изцяло е обновена мебелировката в нея. Закупени са осветителен пулт и цифрови димери и с тях е оборудвана апаратна. Закупена е озвучителна уредба, микрофони, стойки и пултове за класа по китара, както и нови китари. Акордирани са пианата, закупени са трика и палци за балета. Ушити са нови сценични облекла за вокалната група и читалищния хор. След основен ремонт на ІІ етаж вече имаме Синя галерия за изложби на класа по изобразително изкуство, а на І етаж – Бяла галерия за фотоизложби и чудесна слънчева зала с нови мебели за репетиции на хора, вокалната група и за дейността на литературния кабинет.
Всичко това е направено с доброволния труд на работещите в читалището, с помощтта на самодейците и с дарения. Имената на нашите дарители са на рекламното табло до читалищния вход и те съвсем не са малко-почти 50. На всички тях, както и на гражданите, пуснали своята лепта в кутиите ни за дарения ние благодарим за разбирането, че читалището е наистина дом за всички.
Тук е мястото да отбележим пълното разбиране и съдействие, което читалището ни среща в лицето на общинското ръководство. Ние работим като партньори – не те от позицията „Ние ви даваме парите, ще правите, каквото ви наредим“, нито ние от позицията „Ние сме самостоятелни, ще правим, каквото решим“, а от позицията “ Ние заедно работим за настоящето и бъдещето на нашия град, на нашата община“.
В заключение можем да кажем, че днес читалище „Развитие-1870“ работи успешно и ежедневно устоява мястото и ролята си на изявен културен институт. Дали нашето общо желание – то да бъде привлекателен център за всички ще се осъществява и за в бъдеще, зависи преди всичко от всички нас – от нашата ежедневна работа, от нашето умение да отворим по-широко вратите му към потребностите на хората, от нашата инициативност и упоритост.

SekretarЗа нас